Obecny czas: 20 Maj 2012 19:22

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(贸w) ] 
Autor Wiadomo艣膰
 Temat postu: sieci wifi
PostWys艂any: 18 Gru 2008 22:02 
U偶ytkownik
U偶ytkownik

SEMESTR: 5iz
gadu: 0
Witam moze kto艣 zna sie bardziej na sieciach niz ja :) ( na to licze) Mam w domu AP firmy tp-link wr542g kupi艂e sobie do niego sektorow膮 niby 19Dbi mia艂em wcze艣niej 3 dbi czyli t膮 co by艂a orginalnie i niestety w zaden spos贸b nie widze r贸znicy w dzia艂aniu zadnego wzrostu sygna艂u, kabel kt贸rym to po艂acy艂em ma 5 metr贸w, co moze by膰 powodem takiego s艂abego sygna艂u ?? czy moze te urzadzenie ktore mam nie jest w stanie w zaden spos贸b wzmocnic mi sygna艂 nadawania??

G贸ra
 Profil E-mail  

Temat postu: Re: sieci wifi
PostWys艂any: 19 Gru 2008 17:41 
Moderator
Moderator
Awatar u偶ytkownika

Miejscowo艣膰: Bielawa
SEMESTR: 8IZ
gadu: 3276102
tlen: zagato1987
Cho膰 sam nie czuje si臋 specjalist膮 w tej dziedzinie,to powiedzie膰 co艣 mog臋 z wiedzy praktycznej:
Je艣li pod艂膮czysz g艂o艣niki 200W do wzmacniacza 60W ,to b臋d膮 one gra艂y na poziomie 60W.

Ta sam sytuacja jest z Twoj膮 anten膮 - ma ona wi臋ksz膮 dono艣no艣膰,ale urz膮dzenie nadaj膮ce sygna艂 wzmacnia go wci膮偶 na takim samym poziomie. W routerach Linksysa jest opcja wzmocnienia/os艂abienia nadawanego sygna艂u (oczywi艣cie nie na oryginalnym firmwarerze :P ) i wtedy mo偶na sobie wi臋ksz膮 antenk臋 dokupi膰,bo wzmocnisz nadawany sygna艂.Ja stawia艂bym na router,a nie antenk臋 - sprawd藕 w ustawieniach routera czy nie ma on takiej opcji.

G贸ra
 Profil E-mail  

PostWys艂any: 19 Gru 2008 21:14 
U偶ytkownik
U偶ytkownik

W艂asnie niestety niema :( jaki sprzet by艣 poleca艂 ?? dokladni jaki model

G贸ra
 Profil E-mail  

PostWys艂any: 19 Gru 2008 23:09 
Moderator
Moderator
Awatar u偶ytkownika

Miejscowo艣膰: Bielawa
SEMESTR: 8IZ
gadu: 3276102
tlen: zagato1987
dmw napisa艂(a):
W艂asnie niestety niema :( jaki sprzet by艣 poleca艂 ?? dokladni jaki model
Z mojej kr贸tkiej praktyki mog臋 Ci poleci膰 die firmy: Linksys (opcja dro偶sza) oraz Pentagram (opcja ta艅sza).Pentagrama polecam ze wzgl臋du na bardzo dobre opinie o nim (co do modelu musisz poczeka膰 na opinie innych,poniewa偶 na codzie艅 nie u偶yam pentagram贸w). Inaczej jest z Linksysem. Osobi艣cie mia艂em styczno艣膰 z dwoma modelami:

WRT54GL v1.1 - wg mnie jeden z najlepszych sprz臋t贸w dost臋pnych na rynku.Dwie anteny (wykr臋cane) pozwalaj膮 Ci si臋 nie martwi膰 o zasi臋g (wsz臋dzie w domu mia艂em zasi臋g "Exelent" ,a sygna艂 przechodzi艂 przez kilka 艣cian - tym tak偶e zbrojonych).Mo偶na do niego wgra膰 firmware Tomato ,kt贸ry daje napraw臋 ogromne mo偶liwo艣ci (z opcji kt贸rych u偶ywam osbi艣cie):
-statyczny DHCP po adresie MAC,
-mo偶liwo艣膰 logowania ruchu sieciowego DL/UL,
-mo偶liwo艣膰 regulacji zasi臋gu poprzez regulacj臋 mocy nadajnika,
-Wake-on-LAN po adresie DHCP
A tak偶e wiele innych,kt贸rych nie mia艂em przyjemno艣ci wykorzysta膰 w praktyce (tyle z pami臋ci :P).

WAG200G - tego routera u偶ywam ze wzgl臋du na wbudowany modem ADSL Annex B. Nie posiada tylu opcji co poprzednik i ma anten臋 "na sta艂e" - mimo wszystko spe艂nia soje zadania jako AP - w najdalszym punkcie domu mia艂em zasi臋g na poziomie 90% (2 zbrojone 艣ciany no艣ne ~10m od AP),wi臋c te偶 nie mog臋 narzeka膰.

Pisz jakie masz 艂膮cze (ISP) i jakie zastosowania ma AP (dom,dom+ogr贸d,kilka pi臋ter w domu) to na pewno co艣 na miar臋 Twoich potrzeb dobierzemy.

G贸ra
 Profil E-mail  

PostWys艂any: 20 Gru 2008 10:16 
U偶ytkownik
U偶ytkownik

Neta mam od tepsy czyli neostrada 1 Mb Mam juz kupiona antene sektorow膮 niby 19 Dbi i mam j膮 juz nakierowana na domek wkt贸rym chcem udost臋pnia膰 neta odleg艂o艣膰 oko艂o max 60 m i mniejwi臋cej 2 艣ciany.

G贸ra
 Profil E-mail  

Wy艣wietl posty z poprzednich:  Sortuj wed艂ug  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(贸w) ] 

Kto jest na forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy to forum: Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w

Nie mo偶esz zak艂ada膰 nowych temat贸w na tym forum
Nie mo偶esz odpowiada膰 w tematach na tym forum
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w na tym forum
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w na tym forum
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w na tym forum

Szukaj: